vineri, 13 martie 2015

Taietei de casa

Taieteii  de  casa... fiecare gospodina  are  tehnicile si retetele sale,eu  am  invatat sa-i  fac asa  de la  bunica    si de fiecare data cand prepar  taieteii imi amintesc  cu drag de  acele vremuri  frumoase.
Ingrediente
3 galbenusuri
100g-faina alba+50g/modelat
1varf de sare
Intr-un bol  punem  galbenusurile separate de albus  si sare,
  frecam  putin galbenusurile cu sarea.
 Adaugam  100g de faina
 Si ne apucam de framantat,amestecam cu o lingura.
Apoi il scoatem pe masa  presarata cu  faina.
 Este un  aluat mai tare dar lipicios de aia  insistam sa-l framantam pana nu se mai lipeste si  iese neted.
Il acoperim cu faina apoi cu un prosop si-l lasam  sa  se odihnesca 15min
Dupa 15min , din bila de aluat odihnita intindem cu sucitorul o foaie  subtire de 1,5-2mm (cand vreau sa-i fac cu unt si dulceata intind foaia cat mai subtire) o impartim in 4 parti cu un cutit cu lama subtire si bine ascutit
 
 Pentru taietei scurti... din fiecare parte  taiem  fasii, 
 suprapunem fasiile  una peste alta
si taiem taieteii cat mai subtire tinand degetele in spatele cutitului,asa putem manevra grosimea lor  mai usor dar aveti grija de degete,
Pentru taietei mai lungi... rulam  foaia  si la fel   taiem subtiri.
 Daca-i folosim imediat... atunci insiram taieteii pe masa cu putina faina si inainte de ai pune  la fiert  ii cernem  de faina,
iar daca-i folositi a doua zi  sau  mai tarziu,atunci  la fel  ii insirati cu faina  la un loc uscat si ei se vor usca la voie in 24ore.
Sa aveti spor la  taietei!

Niciun comentariu: