joi, 12 noiembrie 2015

Tort "Medovik" cu crema de smantana

Aici va voi prezenta  reteta de tort "Medovik" cu crema de smantana,pentru foarte multi dintre noi cred ca este prajitura copilariei, acasa cel mai des se facea cu crema fiarta.Acum cativa ani am descoperit aceasta varianta cu crema de smantana pe un site, de unde  imediat am pus reteta in aplicare si  in carnetul cu retete preferate, are gustul delicios al cremei de smantana  si biscuitilor  cu miere.
Ingrediente/1,800gr
pentru foi
200gr-zahar
80gr- miere
80gr -unt
2oua
1,5lingurite-bicarbonat de sodiu
450gr-faina  +100gr pentru modelat foile
pentru crema
1kg-smantana 20% minim
1pl-vanilina
150gr-zahar

Intr-o oala  punem apa la fiert, cand incepe apa  sa fiarba ,dam focul la minim, iar intr-un alt vas termorezistent punem ouale si zaharul si le asezam pe bain marie(aburi)
Batem putin ouale cu zaharul ,la care adaugam untul si mierea amestecand continuu pana se topeste zaharul si untul uniform,cam 10min.
Cand sa topit bine zaharul si amestecul a devenit un sos, adaugam bicarbonatul de sodiu si scoatem vasul de pe aburi.
Amestecam intens pana compozitia se dubleaza in volum...
Adaugam cate putina faina care trebuie sa  fie la temperatura camerei pana incorporam cele 450gr de faina,o framantam bine, va fi un aluat cald, moale si putin lipicios... de aici trebuie sa ne miscam mai  repejor (aluatul nu trebuie sa se raceasca, altfel se intareste si nu va mai fi  posibil de intins)
Pe masa preasarata bine cu faina  turnam aluatul si-l adunam repede in coca.
Modelam repejor sa nu se racesca un sul gros,
il impartim in 10-11 parti cat de cat egale...
Formam cocutele si le punem la un loc cald  presarat cu faina si le acoperim sa nu se racesca cu un prosop.
Intr-e timp puneti o tigaie de clatite uscata la incins ,cand tigaia este incinsa  bine de tot  dati focul minim.
Acum incepem coacerea foilor,pe masa bine presarata cu faina  incepem sa intindem prima foaie...si tot o ridicam presarand'o cu faina sa nu se lipeasca de masa de lucru.
Luam un capac de sticla(sau altceva numai sa fie usor de manevrat) si taiem cu cutitul in jurul lui pentru a da forma foii,resturile le coaceti  asa taiate  bucatele sau le adunati in cocuta si o puneti la cald pentru o alta  foaie.
Asa arata foaia  taiata si presarata bine cu faina pe ambele parti, presaram bine cu faina ca sa nu se lipeasca de tigaie cat se coace foaia. Ca sa fiti siguri  presarati si tigaia cu faina...
Punem foaia pe tigaia incinsa bine la foc minim  si o spargem cu o furculita pe alocuri pentru a nu se forma bule de aer in foaie.Coacem foaia 2min.
Pentru a intoarce foaia usor si sa nu se rupa ,intoarceti capacul tinandu-l de maner  si scuturati tigaia usor pana tarati foaia pe capac.
Plasam tigaia intoarsa peste capacul cu foaia    si cand intoarcem invers...  capacul este  deasupra si foaia intoarsa usor si intreaga...o smecherie de a intoarce foaia fara paleta si fara sa va frigeti...Scoatem capacul si ne apucam de urmatoarea foaie.
 Coacem foaia si pe partea cealalta 2min si o scoatem pe platou. Nu coaceti foile mult ca se ard repede.
Coacem la fel toate foile, le scuturati bine cu o perie  de faina ramasa pe ele  si asteptati sa se raceasca bine.Din aceste cantitati mi-au iesit  12 foi fine cam de 0.4mm grosime.
Cat se racesc foile  facem crema,batem putin smantana cu  vanilia,Smantana poate fi si de 25-30%
 dar la acest tort de obicei folosesc de 20%
 Adaugam  incetul cu incetul zaharul si batem pana se topeste  zaharul .
Crema trebuie sa  fie ca un sos de maioneza.
Incepem montarea...punem prima foaie pe platou si pe ea 3-4linguri din crema.
Urmeza si urmatoarea foaie , si tot asa procedam cu  cel putin 9 foi
(pun doar cate 9 foi ,ca sa nu presez  si sa nu  se scurga crema la primele foi  de jos).Folile ramase se pastreaza la loc uscat pana la 30 zile.
Ungem cu crema tortul si pe lateral,doar  pe ultima foaie nu punem crema.
Foile sunt atat de fragede ca  pana ajungi sa-l ungi cu crema  deja este patruns 50%
Am pus pe el un platou peste care  o punga cu fasole(300gr)  asta aveam la indemana :D  am plasat-o pe platou  sa indrepte foile si tortul uniform.Dam tortul la rece pentru 3-4ore.
Cand il scoatem ungem uniform si foaia dedeasupra si iar pe lateral,urmeaza ornarea dupa placul fiecarei gospodine.Eu am presarat fulgi de cocos colorati si frunze de lamai...sau puteti folosi coaja de lamaie fie portocala rasa .
Si poftiti  cu o cafea!







Niciun comentariu: