Ingrediente/1,800gr
pentru foi
200gr-zahar
80gr- miere
80gr -unt
2oua
1,5lingurite-bicarbonat de sodiu
450gr-faina +100gr pentru modelat foile
pentru crema
1kg-smantana 20% minim
1pl-vanilina
150gr-zahar
Intr-o oala punem apa la fiert, cand incepe apa sa fiarba ,dam focul la minim, iar intr-un alt vas termorezistent punem ouale si zaharul si le asezam pe bain marie(aburi)
Batem putin ouale cu zaharul ,la care adaugam untul si mierea amestecand continuu pana se topeste zaharul si untul uniform,cam 10min.
Cand sa topit bine zaharul si amestecul a devenit un sos, adaugam bicarbonatul de sodiu si scoatem vasul de pe aburi.
Amestecam intens pana compozitia se dubleaza in volum...
Adaugam cate putina faina care trebuie sa fie la temperatura camerei pana incorporam cele 450gr de faina,o framantam bine, va fi un aluat cald, moale si putin lipicios... de aici trebuie sa ne miscam mai repejor (aluatul nu trebuie sa se raceasca, altfel se intareste si nu va mai fi posibil de intins)
Pe masa preasarata bine cu faina turnam aluatul si-l adunam repede in coca.
Modelam repejor sa nu se racesca un sul gros,
il impartim in 10-11 parti cat de cat egale...
Formam cocutele si le punem la un loc cald presarat cu faina si le acoperim sa nu se racesca cu un prosop.
Intr-e timp puneti o tigaie de clatite uscata la incins ,cand tigaia este incinsa bine de tot dati focul minim.
Acum incepem coacerea foilor,pe masa bine presarata cu faina incepem sa intindem prima foaie...si tot o ridicam presarand'o cu faina sa nu se lipeasca de masa de lucru.
Luam un capac de sticla(sau altceva numai sa fie usor de manevrat) si taiem cu cutitul in jurul lui pentru a da forma foii,resturile le coaceti asa taiate bucatele sau le adunati in cocuta si o puneti la cald pentru o alta foaie.
Asa arata foaia taiata si presarata bine cu faina pe ambele parti, presaram bine cu faina ca sa nu se lipeasca de tigaie cat se coace foaia. Ca sa fiti siguri presarati si tigaia cu faina...
Punem foaia pe tigaia incinsa bine la foc minim si o spargem cu o furculita pe alocuri pentru a nu se forma bule de aer in foaie.Coacem foaia 2min.
Plasam tigaia intoarsa peste capacul cu foaia si cand intoarcem invers... capacul este deasupra si foaia intoarsa usor si intreaga...o smecherie de a intoarce foaia fara paleta si fara sa va frigeti...Scoatem capacul si ne apucam de urmatoarea foaie.
Coacem foaia si pe partea cealalta 2min si o scoatem pe platou. Nu coaceti foile mult ca se ard repede.
Coacem la fel toate foile, le scuturati bine cu o perie de faina ramasa pe ele si asteptati sa se raceasca bine.Din aceste cantitati mi-au iesit 12 foi fine cam de 0.4mm grosime.
Cat se racesc foile facem crema,batem putin smantana cu vanilia,Smantana poate fi si de 25-30%
dar la acest tort de obicei folosesc de 20%
Adaugam incetul cu incetul zaharul si batem pana se topeste zaharul .
Crema trebuie sa fie ca un sos de maioneza.
Incepem montarea...punem prima foaie pe platou si pe ea 3-4linguri din crema.
Urmeza si urmatoarea foaie , si tot asa procedam cu cel putin 9 foi
(pun doar cate 9 foi ,ca sa nu presez si sa nu se scurga crema la primele foi de jos).Folile ramase se pastreaza la loc uscat pana la 30 zile.
Ungem cu crema tortul si pe lateral,doar pe ultima foaie nu punem crema.
Foile sunt atat de fragede ca pana ajungi sa-l ungi cu crema deja este patruns 50%
Am pus pe el un platou peste care o punga cu fasole(300gr) asta aveam la indemana :D am plasat-o pe platou sa indrepte foile si tortul uniform.Dam tortul la rece pentru 3-4ore.
Cand il scoatem ungem uniform si foaia dedeasupra si iar pe lateral,urmeaza ornarea dupa placul fiecarei gospodine.Eu am presarat fulgi de cocos colorati si frunze de lamai...sau puteti folosi coaja de lamaie fie portocala rasa .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu