Aceasta reteta este de fapt un desert... la nume haios dar atat de delicios, sanatos si aspectuos, la noi la moldoveni nu lipseste de la sarbatori de pe masa cu bucate traditionale,este la fel de preferat ca si Mulii adica(Coltunasi cu branza dulce) li se zic Sculatoare pentru ca se servesc ultimile la masa inainte de a pleca oaspetii...
Ingrediente/3portii
300gr-prune uscate fara samburi
150g nuci
5linguri de zahar(miere)
1pahar de apa clocotita(original -se pune vin alb clocotit)
pentru crema
300gr-smantana 20-30%(sau frisca)
50-70gr de zahar
vanilie(optional)
Prunele trebuie sa fie moi nu uscate tare, cele ce sunt in supermarketuri sunt deja moi,iar alea de la tara uscate natural sunt mai tari ,dar daca le puneti in apa rece pentru 3 ore ele se hidrateaza suficient ca sa le puteti scoate chiar si samburii.
Punem nucile intr-o tigaie incinsa si uscata si uscam putin nucile, cam 3-4min amestecand continuu,acest procedeu le da un gust aparte nucilor.
Ticsim nuci in pruna prin locul pe unde a fost scos samburele, punem cate jumate de nuca sau depinde de cat e de mare pruna...
Strangem usor prunele in locul pe unde ati introdus nucile ,
si le aranjam rand pe rand intr-o caticioara mica pana terminam toate prunele.
Intr-un vas punem apa clocotita( sau vinul) si dizolvam zaharul (mierea) am pus apa pentru ca am piticul care nu scapa nimic din ochi...Sfat: daca puneti tot apa puteti adauga in siropul dat si 20 de rom ori cognac,nu strica gustul de fel.
Turnam siropul peste prune cat le cuprinde, daca nu va ajunge mai adaugati putina apa.Le punem la foc mediu si cand incep sa fiarba facem focul mic le acoperim si le lasam 25-30min
Dupa ce a trecut 25 min scoatem capacul si le tinem inca 5min ,apoi stingem focul si le lasam sa se raceasca bine.
Intr-e timp punem si batem smantana cu zaharul si vanilia,
Smantana nu trebuie batuta prea tare,ci doar pana se topeste zaharul bine, puteti folosi si frisca la aceasta reteta (reteta originala e cu smantana).
Intr-un pahar,cupa sau bol transparent, se pun cateva linguri din crema, apoi in rand din prunele racite bine, apoi iar un strat de crema si tot asa , umpleti cupa ornati dupa plac si e gata de savurat.
Pofta mare!
Ingrediente/3portii
300gr-prune uscate fara samburi
150g nuci
5linguri de zahar(miere)
1pahar de apa clocotita(original -se pune vin alb clocotit)
pentru crema
300gr-smantana 20-30%(sau frisca)
50-70gr de zahar
vanilie(optional)
Prunele trebuie sa fie moi nu uscate tare, cele ce sunt in supermarketuri sunt deja moi,iar alea de la tara uscate natural sunt mai tari ,dar daca le puneti in apa rece pentru 3 ore ele se hidrateaza suficient ca sa le puteti scoate chiar si samburii.
Punem nucile intr-o tigaie incinsa si uscata si uscam putin nucile, cam 3-4min amestecand continuu,acest procedeu le da un gust aparte nucilor.
Ticsim nuci in pruna prin locul pe unde a fost scos samburele, punem cate jumate de nuca sau depinde de cat e de mare pruna...
Strangem usor prunele in locul pe unde ati introdus nucile ,
si le aranjam rand pe rand intr-o caticioara mica pana terminam toate prunele.
Intr-un vas punem apa clocotita( sau vinul) si dizolvam zaharul (mierea) am pus apa pentru ca am piticul care nu scapa nimic din ochi...Sfat: daca puneti tot apa puteti adauga in siropul dat si 20 de rom ori cognac,nu strica gustul de fel.
Turnam siropul peste prune cat le cuprinde, daca nu va ajunge mai adaugati putina apa.Le punem la foc mediu si cand incep sa fiarba facem focul mic le acoperim si le lasam 25-30min
Dupa ce a trecut 25 min scoatem capacul si le tinem inca 5min ,apoi stingem focul si le lasam sa se raceasca bine.
Intr-e timp punem si batem smantana cu zaharul si vanilia,
Smantana nu trebuie batuta prea tare,ci doar pana se topeste zaharul bine, puteti folosi si frisca la aceasta reteta (reteta originala e cu smantana).
Intr-un pahar,cupa sau bol transparent, se pun cateva linguri din crema, apoi in rand din prunele racite bine, apoi iar un strat de crema si tot asa , umpleti cupa ornati dupa plac si e gata de savurat.
Pofta mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu