Ingrediente/6-7 placinte
450g-faina alba superioara
300ml-apa calduta
1lingurita de sare
1lingura de zahar
800g-branza de vaci
4-5 oua(depinde de branza, cat este de scursa)
1manunchi de cozi de ceapa verde
1legaturica-marar proaspat
100ml de ulei
Intr-un bol punem apa calduta,sarea ,zaharul si 2 linguri din ulei,
adaugam faina si framantam un aluat molcut
Scoatem aluatul pe masa presarata cu cateva fire de faina si framantam iar putin.
Framantam bine si-i dam forma,
acoperim aluatul cu un prosop si o lasam la odihnit 15 min.
In acest timp facem umplutura; tocam ceapa ,mararul ,stricam 3oua si le adaugam la branza,amestecam bine compozitia si punem sare dupa gust.
Scoatem aluatul odihnit pe masa presarata,si-l sectionam in doua parti,
facem din el 6 cocute mai mici le acoperim iar cu prosopul si le lasam 5-min.
Pe o farfurie punem o lingurita de ulei si il intindem pe centru farfuriei...
Luam o cocuta si intindem din ea o foaie nu prea mare,
punem foaia pe farfuria unsa cu ulei, si ungem foaia si pe partea superioara cu ulei.
Astfel intindem toate foile si le ungem cu ulei... inainte de a le suprapune .
Acum le ridicam atent pe toate si le intoarcem , foaia dedesupt sa fie deasupra.
Ungem masa bine cu ulei si scoatem o foaie... pe care incepem sa o intindem din centru spre margini.
Si ne tot invartim pe cerc cu intinsul pana foaia devine subtire
si stravezie cum se zice... "foita de tigara" de se mai rupe pe alocuri, nu va alarmati , nu e o problema.
In cazul ca va raman marginile mai grosute... le inlaturati cu cutitul, iar din resturi mai faceti o foaie.
Ungem foaia atent cu ulei ,
Asezam umplutura cam la 1,5 cm de la margine,
Ridicam marginea usor peste umplutura...
Si incepem rularea, indreptand usor pana spre margine,
Acum sucim capetele in directii opuse, in forme de melci,
le sucim pana obtinem cifra opt.
Asa le facem pe toate si le asezam pe tava unsa cu ulei, le ungem cu un ou batut dar sa nu curga in tava oul ca se vor arde la talpa...Le dam in cuptorul incins la 190grade /20-30min pana se rumenesc frumos (dar fim atenti sa nu se arda prea tare)
Dupa ce le scoatem le ungem(nu le scaldam) cu apa clocotoita.
Le acoperim cu prosopul si le lasam 10min,dupa care le devoram cu pofta...
Chiar daca pare initial ca sant greu de facut nu e chiar asa,am incercat sa pun cat mai multe detalii pentru a fi pe intelesul tuturor.
Pofta mare la placinte!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu