luni, 6 martie 2017

Placinte moldovenesti din aluat intins


Aceste placinte  sant preferatele familiei mele,chiar daca i-au putin  mai mult timp la intins merita tot efortul! Imediat ma apuc de insirat reteta care sper sa va placa si sa o incercati neaparat...
Ingrediente/6-7 placinte
450g-faina alba superioara
300ml-apa calduta
1lingurita de sare
1lingura de zahar
800g-branza de vaci
4-5 oua(depinde de branza, cat este de scursa)
1manunchi de cozi de ceapa verde
1legaturica-marar proaspat
100ml de ulei
 
Intr-un bol punem apa calduta,sarea ,zaharul  si 2 linguri din ulei,
adaugam faina si framantam un aluat molcut 

 Scoatem aluatul pe masa presarata cu cateva fire de faina si framantam iar putin.
 Framantam bine si-i dam forma,
acoperim aluatul cu un prosop si o lasam  la odihnit  15 min.
In acest timp  facem umplutura; tocam ceapa ,mararul ,stricam  3oua si le adaugam la branza,amestecam bine compozitia si punem sare dupa gust.
Scoatem aluatul  odihnit  pe masa presarata,si-l sectionam in doua parti,
facem din el 6 cocute mai mici  le acoperim iar cu prosopul si le lasam 5-min.
 Pe o  farfurie punem o lingurita de ulei si il intindem pe centru farfuriei...
Luam o cocuta si intindem din ea o  foaie nu prea mare,
punem foaia pe farfuria unsa cu ulei, si ungem  foaia si pe partea superioara cu ulei.
Astfel intindem toate foile si le ungem cu ulei... inainte de a le suprapune .
Acum le ridicam atent pe toate  si le intoarcem , foaia dedesupt sa fie deasupra.
Ungem masa bine cu ulei si scoatem o foaie... pe care incepem sa o intindem din centru spre margini.
Si  ne tot invartim pe cerc cu intinsul pana foaia devine subtire
si stravezie cum se zice... "foita de tigara" de se mai rupe pe alocuri, nu va alarmati , nu e o problema.
In cazul ca  va raman marginile mai grosute... le inlaturati cu cutitul, iar din resturi mai faceti o  foaie.
Ungem foaia atent cu ulei ,
Asezam umplutura   cam la 1,5 cm de la margine,
Ridicam marginea usor peste umplutura...
Si  incepem rularea, indreptand usor pana spre margine,
 rulam, rulam pana obtinem un snur.
Acum sucim   capetele in directii opuse,   in forme de melci,
le sucim pana obtinem  cifra opt.

Asa le facem pe toate si le asezam pe tava unsa cu ulei, le ungem cu un ou batut dar sa nu curga in tava oul ca se vor arde la talpa...Le dam in cuptorul incins la 190grade /20-30min pana se rumenesc frumos (dar fim atenti sa nu  se arda prea tare)
Dupa ce le scoatem le ungem(nu le scaldam) cu apa clocotoita.
Le acoperim cu prosopul si le lasam 10min,dupa care le devoram cu pofta...
Chiar daca pare initial ca sant greu de facut nu e chiar asa,am incercat sa pun cat mai multe detalii pentru a fi  pe intelesul tuturor.
Pofta mare la placinte!









Niciun comentariu: