Acest cozonac este foarte simplu de executat. Aspectul si aroma lui de scortisoara...ma duce direct cu gandul la sarbatorile petrecute cu toata familia la bunica la tara!
Ingrediente/1cozonac(1kg)
470g-faina superioara
2oua+1ou/uns
15g-drojdie uscata(pakmaya)
1/2 lingurite-sare
200ml-lapte(cald)
20ml-rom(optional)
100g-unt (moale)
50g-zahar+150/crema
10g-scortisoara
Pornim cuptorul la 180grade ca sa se incalzeasca putin in bucatarie,in bucatarie ar fi de dorit sa fie cald cam 25grade si fara curent.Apoi pregatim toate ingredienele care trebuie sa de aceeasi temperatura.
Incepem cu faina care o cernem de cateva ori, din care 3linguri le lasam la o parte /modelat.
Intr-un bol mai adanc punem laptele cald, 50g zahar,2linguri de faina si drojdia.
Ingrediente/1cozonac(1kg)
470g-faina superioara
2oua+1ou/uns
15g-drojdie uscata(pakmaya)
1/2 lingurite-sare
200ml-lapte(cald)
20ml-rom(optional)
100g-unt (moale)
50g-zahar+150/crema
10g-scortisoara
Pornim cuptorul la 180grade ca sa se incalzeasca putin in bucatarie,in bucatarie ar fi de dorit sa fie cald cam 25grade si fara curent.Apoi pregatim toate ingredienele care trebuie sa de aceeasi temperatura.
Incepem cu faina care o cernem de cateva ori, din care 3linguri le lasam la o parte /modelat.
Intr-un bol mai adanc punem laptele cald, 50g zahar,2linguri de faina si drojdia.
Amestecam bine,mai presaram putina faina peste compozitie si punem la cald bolul /5-10min
Dupa 10min maiaua este crescuta frumos.
Batem bine 2oua cu un varf de sare si le adaugam la maia,adaugam si romul si amestecam bine cu telul, tot adaugand cate o lingura de faina ,amestecam cu telul cat este posibil.
Cand cu telul nu mai este posibil de amesteat incepem sa adunam de pe peretii bolului aluatul si framantam cu mana tot inmuind mana in faina pana incorpoaram toata faina(fara cele 3 linguri lasate/modelat)
Netezim coca o acoperim si o lasam 15min sa se odihneasca la caldut,
intr-e timp batem untul crema ,adaugam zaharul apoi scortisoara si le mixam bine
Dupa 15min scoatem coca care a si crescut putin pe masa presarata bine cu faina si incepem sa intindem o foaie cu sucitorul de 5mm (rotunda sau patrata)avand grija sa tot presaram faina sa nu se lipesca foaia de masa
Ungem foaia cu crema de unt pe toata suprafata si o rulam,
o taiem in bucati de circa 4-5cm si le aranjam cu taietura in sus in tava unsa si tapetata cu faina,
punem tava la cald sa creasca pentru 20-40min .
Dupa 40min batem oul ramas cu o lingurita de ulei si ungem cozonacul dupa care il dam la cuptor pentru 50min ... facem testul cu scobitoarea inainte de al scoate din cuptor.
Il scoateti din tava si-l puneti pe un gratar sa se raceasca.
Spor la plamadit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu