duminică, 8 martie 2015

Sfintisori moldovenesti

Cum e 9 Martie  si sarbatorim  cei 40 de mucenici ,am  pus  mana la  framantat si pas cu  pas am  umplut casa cu mirosul imbietor de Sfintisori, e putin  mai mult de foit la ei dar  cei dragi  merita tot  efortul,
 bucuria   lor  cand primesc un  sfintisor  de  casa in loc de  unul  din  comert   ma   indeamna de  cativa  ani    sa-i  coc acasa.
Ingrediente:/10 Sfintisori
550g-faina alba superioara +50g/modelat
250ml-apa calda+200ml /sirop
150g-zahar +100 /sirop
100ml-ulei
100g-nuci macinate
1p-zahar vanilinat +1p/sirop
8g-drojdie uscata
1/2 lingurita -sare
Intr-un  vas mai mare punem ... 150g  de zahar, 1plic de zahar vanilinat,sarea  si drojdia 
 adaugam   250ml de apa calda si  uleiul , amestecam bine pana  se  dizolva toate.
 Urmeaza  cele 550g de faina, adaugam treptat  si cu  o lingura amestecam , cand  nu  mai  este posibil  de
amestecat  cu  lingura ...
suflecam mainecile  si  ne  apucam  de  framantat  cu  putere timp  de 25min.
Dupa 25min va  inceta sa  se mai  lipeasca de  mana, il mai framantam 5min...va iesi  un  aluat  ca  de  cozonaci, acoperim cu un prosop si-l punem la dospit la un loc cald, (de obicei  aprind cuptorul si-l pun deasupra pe  aragaz )pentru  35min, daca-l tine-ti la temperatura camerei  atunci va  dura  cam 1,5ore
 dupa  ce a dospit frumos
 scoatem coca pe masa  presarata cu faina,  il modelam  si ne apucam de  impartit,
impartim  aceasta cantitate in 10 parti si modelam din ele bile.
 Le acoperim cu prosopul si le  lasam 10min la odihnit pentru a putea modela mai departe,odihna  conteaza mult, aluatul devine elastic si usor  de lucrat.
Luam cate o bila de sub prosop si intindem din ea un snur de 70cm, indoim  snurul in doua,
 Il impletim frumos, prindem usor capetele
Il pliem  iar, unim  capetele  in  cerc... si-l rasucum in forma de 8.
  Punem   sfintisorul pe tava  cu hartie de copt  si ne ocupam de restul bilelor la fel.
 Punem  tava la caldut sa creasca putin si intr-e timp  facem siropul.
 Intr-o craticioara punem  cele 100g de zahar  ramase cu apa la fiert, cand  a dat in clocot stingem focul si punem  plicul ramas de zahar vanilinat  si lasam sa se racesca.
 Dupa 20min  au crescut... inainte de a da tava  in cuptorul pre-incalzit la 180grade  
ungem  cu o pensula putin fata sfintisorilor pentru a se rumeni frumos (unge-ti atent, sa nu se scurga pe hartia de copt,  se pot arde la talpa) 
 Dam tava la cuptor, la etajul superior/pentru 35-40min
  Scoatem tava din cuptor, ungem  sfintisorii din belsug cu siropul ramas,  presaram pe ei   nuca macinata si  asteptam   sa  se raceasca... cu cana de lapte langa ei.
 Mai puteti sa-i presarati cu ce seminte va plac.
Pofta buna!

Niciun comentariu: