Cum e 9 Martie si sarbatorim cei 40 de mucenici ,am pus mana la framantat si pas cu pas am umplut casa cu mirosul imbietor de Sfintisori, e putin mai mult de foit la ei dar cei dragi merita tot efortul,
bucuria lor cand primesc un sfintisor de casa in loc de unul din comert ma indeamna de cativa ani sa-i coc acasa.
Ingrediente:/10 Sfintisori
550g-faina alba superioara +50g/modelat
250ml-apa calda+200ml /sirop
150g-zahar +100 /sirop
100ml-ulei
100g-nuci macinate
1p-zahar vanilinat +1p/sirop
8g-drojdie uscata
1/2 lingurita -sare
Intr-un vas mai mare punem ... 150g de zahar, 1plic de zahar vanilinat,sarea si drojdia
adaugam 250ml de apa calda si uleiul , amestecam bine pana se dizolva toate.Urmeaza cele 550g de faina, adaugam treptat si cu o lingura amestecam , cand nu mai este posibil de
amestecat cu lingura ...
suflecam mainecile si ne apucam de framantat cu putere timp de 25min.
Dupa 25min va inceta sa se mai lipeasca de mana, il mai framantam 5min...va iesi un aluat ca de cozonaci, acoperim cu un prosop si-l punem la dospit la un loc cald, (de obicei aprind cuptorul si-l pun deasupra pe aragaz )pentru 35min, daca-l tine-ti la temperatura camerei atunci va dura cam 1,5ore
dupa ce a dospit frumos
scoatem coca pe masa presarata cu faina, il modelam si ne apucam de impartit,
impartim aceasta cantitate in 10 parti si modelam din ele bile.
Le acoperim cu prosopul si le lasam 10min la odihnit pentru a putea modela mai departe,odihna conteaza mult, aluatul devine elastic si usor de lucrat.
Luam cate o bila de sub prosop si intindem din ea un snur de 70cm, indoim snurul in doua,
Il impletim frumos, prindem usor capetele
Il pliem iar, unim capetele in cerc... si-l rasucum in forma de 8.
Punem sfintisorul pe tava cu hartie de copt si ne ocupam de restul bilelor la fel.
Punem tava la caldut sa creasca putin si intr-e timp facem siropul.
Intr-o craticioara punem cele 100g de zahar ramase cu apa la fiert, cand a dat in clocot stingem focul si punem plicul ramas de zahar vanilinat si lasam sa se racesca.
Dupa 20min au crescut... inainte de a da tava in cuptorul pre-incalzit la 180grade
ungem cu o pensula putin fata sfintisorilor pentru a se rumeni frumos (unge-ti atent, sa nu se scurga pe hartia de copt, se pot arde la talpa)
Dam tava la cuptor, la etajul superior/pentru 35-40min
Scoatem tava din cuptor, ungem sfintisorii din belsug cu siropul ramas, presaram pe ei nuca macinata si asteptam sa se raceasca... cu cana de lapte langa ei.
Mai puteti sa-i presarati cu ce seminte va plac.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu