Pelimeni sant de fapt(coltunasii cu carne, poate fi vita,porc, pui,peste) pelimeni se prepara la fel ca si coltunasii, sant deliciosi mai ales daca sant pregatiti acasa,noi mancam foarte multi pelimeni,am avut o surpriza neplacuta cu cei din comert si de atunci am incetat sa mai cumparam ,acum gatim acasa si mancam cat vrem si cat incape... Reteta prezentata de mine, va fi pelimeni cu piept de pui.
Ingrediente/1kg pelimeni
500g-aluat/coltunasi reteta Aluat pentru coltunasi si pelimeni
500g-piept de pui dezosat
1 ceapa
100g-faina / modelat(care ramane de la aluatul pregatit)
1/5lingurite de sare+1,5linguri/fiert
2foi de dafin
piper negru(coriandru uscat)
Incepem cu tocatul pieptului ,
tocam si ceapa ,punem condimentele, sare1/5lingurite,amestecam bine totul si umplutura este gata,o dam la o parte si trecem la aluat.
Scoatem aluatul de la hodina pe masa presarata cu faina,
Ingrediente/1kg pelimeni
500g-aluat/coltunasi reteta Aluat pentru coltunasi si pelimeni
500g-piept de pui dezosat
1 ceapa
100g-faina / modelat(care ramane de la aluatul pregatit)
1/5lingurite de sare+1,5linguri/fiert
2foi de dafin
piper negru(coriandru uscat)
Incepem cu tocatul pieptului ,
tocam si ceapa ,punem condimentele, sare1/5lingurite,amestecam bine totul si umplutura este gata,o dam la o parte si trecem la aluat.
Scoatem aluatul de la hodina pe masa presarata cu faina,
impartim coca in 4 parti.
Modelam din ele 4 bilute si le ascundem iar sub prosop/5min.
Apoi pe masa presatata bine cu faina din fiecare biluta intindem cate o foaie de 2mm grosime ,cand intindem foaia ne straduim sa punem doar pe masa si cat mai putina faina deasupra pe foaie , punem doar cat sa nu se lipeasca de sucitor,altfel nu se vor lipi marginile coltunasiilor,luam un pahar cu diametrul nu prea mare
aproximativ 2,8-3cm si decupam din foaia de aluat cerculete.
scoatem resturile ,le framantam iar in biluta pentru o alta foaie.
Cu o lingurita punem umplutura pe centrul fiecarui cerculet.
Acum urmeaza lipirea cerculetetelor in semicercuri,le lipim cu degetele atent sa nu iasa umplutura,
sau mai putem sa le lipim pe masa presarata cu faina cu o furculita tavalita prin faina.
Astfel ii lipim pe toti,putem sa-i lasam asa...
sau le prindem capetele si astfel obtinem urechiuse.
Si mai este varianta cu forma de coltunasi ,o presaram cu faina
intindem o foaie si o asternem peste forma,umplem cuiburile cu carnita si asternem alta foaie peste,
trecem cu sucitorul peste forma pana se taie marginile,aici m-a ajutat si piticul ...
scoatem marginile
intoarcem forma si-i scuturam lovind usor forma de masa,cad toti foarte usor.
Asa arata cei cu forma,eu prefer forma pentru ca au mai putin aluat...
Inainte de a incepe modelatul punem un vas cu 4 litri de apa la fiert ,sarea foile de dafin si pana terminam de modelat apa va clocolti, dam focul la mediu si fierbem pelimenii in 2 ture.
Le dam drumul unul cate unul in apa concomitent amestecand sa nu se lipeasca
In cateva minute incep sa se ridice la suptafata,
Din momentul ce s-au ridicat toti ii mai fierbeti in clocot 3min nu mai mult.
turnam peste ei apa rece sa se opreasca din fiert (calim) si-i scurgem.
se tavalesc prin unt (optional) cat sant fierbinti .
Astea sant cei modelati manual
Se servesc cu smantana, maioneza,otet diluat cu apa1:1, sos de soia, ceapa calita, sos de chili.
Astea sant cu forma.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu