joi, 19 martie 2015

Pelimeni

Pelimeni sant de fapt(coltunasii cu carne, poate fi vita,porc, pui,peste) pelimeni se prepara la fel ca si coltunasii, sant  deliciosi mai ales  daca sant pregatiti acasa,noi mancam foarte multi pelimeni,am avut o surpriza neplacuta cu cei din comert si de atunci am incetat sa mai cumparam ,acum  gatim acasa si  mancam cat vrem si cat incape... Reteta prezentata de mine, va fi  pelimeni cu piept de pui.
Ingrediente/1kg pelimeni
500g-aluat/coltunasi reteta  Aluat pentru coltunasi si pelimeni
500g-piept de pui dezosat
1 ceapa
100g-faina / modelat(care  ramane de la aluatul pregatit)
1/5lingurite de sare+1,5linguri/fiert
2foi de dafin
piper negru(coriandru uscat)
Incepem  cu tocatul pieptului ,
tocam si ceapa ,punem condimentele, sare1/5lingurite,amestecam bine totul si umplutura este gata,o dam la o parte si trecem la aluat.
Scoatem aluatul de la hodina pe masa presarata cu faina,
impartim coca in 4 parti.
Modelam  din ele 4 bilute si le ascundem iar sub prosop/5min.
Apoi  pe masa presatata bine cu  faina din fiecare biluta intindem cate o foaie de 2mm grosime ,cand intindem foaia ne straduim sa punem doar  pe masa si cat mai putina faina deasupra pe foaie , punem doar  cat sa nu se lipeasca de sucitor,altfel  nu se vor lipi  marginile coltunasiilor,luam un pahar cu diametrul nu prea mare 
aproximativ 2,8-3cm si decupam din foaia de aluat  cerculete.
scoatem resturile ,le framantam iar in biluta pentru o alta foaie.
Cu o lingurita punem umplutura pe centrul fiecarui cerculet.
Acum  urmeaza lipirea  cerculetetelor in semicercuri,le lipim cu degetele atent sa nu iasa umplutura,
sau mai putem sa le lipim  pe  masa presarata cu faina cu o furculita  tavalita prin faina.
Astfel ii lipim pe toti,putem sa-i lasam asa...
sau le prindem capetele si astfel obtinem urechiuse.
Si mai este varianta cu forma de  coltunasi ,o presaram cu faina
intindem o foaie si o asternem peste forma,umplem cuiburile cu carnita si asternem alta foaie peste,
trecem cu sucitorul  peste forma pana se taie marginile,aici  m-a ajutat  si piticul ...
scoatem marginile
intoarcem forma si-i scuturam lovind usor forma de  masa,cad toti foarte usor.
Asa arata cei cu forma,eu prefer forma pentru ca au mai putin aluat...
Inainte de a incepe  modelatul punem un vas cu 4 litri de apa la fiert ,sarea foile de dafin si pana terminam de modelat apa va clocolti, dam focul la mediu si fierbem pelimenii in 2 ture.
 Le dam drumul  unul cate unul in apa concomitent amestecand sa nu se lipeasca
In cateva minute incep sa se ridice la suptafata,
Din momentul ce s-au ridicat toti ii mai fierbeti in clocot 3min nu mai mult.
turnam peste ei apa rece  sa se opreasca din fiert (calim) si-i scurgem.
se tavalesc prin unt (optional) cat sant fierbinti .
Astea sant cei modelati manual 
Se servesc cu smantana, maioneza,otet diluat cu apa1:1, sos de soia, ceapa calita, sos de chili.
Astea sant cu forma.


Niciun comentariu: