luni, 9 februarie 2015

Foi fine de clatite


Dat fiind  faptul  ca  se apropie    "Masleniza"
E  sarbatoarea  clatitelor in Rusia si tine o saptamana .
o  sa va postez reteta de  foi  de  clatite... testata de mine de ceva ani  ,
 in familia mea se  mananca  clatitele si fara  ocazie speciala !
Ingrediente/30buc
3-oua
1L-lapte
faina alba superioara -240 gr(2pahare)
1lingura de  zahar(optional)
1pachetel-zahar  vanilinat
1varf de sare
20ml -ulei/uns tigaia ( mai folosesc  slaninuta tare sau unt topit )
Toate ingredientele  sa fie la  aceeas  temperatura, de aia le scot  din  timp  din  frigider
 intr-un bol mai mare punem  ouale zaharul si  zaharul cel vanilinat.
Batem  ouale si  adaugam  jumatate din  lapte, mixam bine  
adaugam faina si  iar mixam bine sa nu fie cocoloase,
 urmeaza laptele ramas si din nou mixam  bine  de tot.
 Iese o compozitie asemenea unei smantani foarte lichide.
Lasam compozitia 15-20min sa  stea, dupa... amestecam bine  la fiecare clatita si  ne apucam  de copt,
eu folosesc tigaie  din  fonta pentru  ca pastreaza caldura uniform ,dar puteti folosi si  altfel de tigai /clatite,
 tigaia  incinsa bine(apoi dau foul mic) ungem tigaia  cu o pensula inmuiata in ulei  tot la  fiecare clatita ,ies mai fragede .
O intoarcem cu o paleta din lemn sau cu  mana...  eu ridic marginea cu o scobitoare si o intorc cu degetele  foarte rapid,nu le las mult  sa nu  se  usuce sau arda.
 Daca le mancam  goale le rumenesc mai tare,
 
daca  sant fara zahar
  sant bune umplute cu diferite gemuri , branza ,creme dulci sarate,caviar si multe altele.

 Pofta mare!

Niciun comentariu: