Acest bors este preparat si numit in diferite feluri,la noi in regiune i se zice "Bors cu legume" sau "Bors cu fasole"este atat de bogat in arome si gusturi , cat merita gatit ori de cate ori ai ocazia.
Secretul gustului este fasolea , nu conteza culoarea , soiul ,,dar sa fiarta cat mai mult (pana la desfacerea boabelor) este gatit cel mai des in perioada postului , iar primavara cand apar urzicile se folosec drept vedeata din bors.
Ingrediente:10/portii mari(pentru mai putin injumatatiti ingredientele)
100ml-ulei floare soarelui
1- ceapa medie
3 -sfecle rosii mici(sau 2 mai mari)
1-morcov mare
4-cartofi medii
1/4 - varza proaspata
1kg- fasole fiarta
2linguri-pasta de tomate
500ml-bors acru
1-legatura marar
2 frunze de dafin
1crenguta de cimbru (al meueste este uscat )
cateva fire de leustean( tot sant uscate)
3l-apa fiarta
sare
Intr-o cratita de 6 litri punem uleiul cu ceapa la calit la foc mediu
dupa ce se caleste putin ceapa adaugam morcovul
si sfecla taiata fideluta sau cubulete mici , le calim sub capac 5min
adaugam varza tocata amestecam si le lasam iar 3 min sub capac
apoi cartofii taiati cubulete si frunza de dafin si lasam iar pe 3min
amestecam bine si adaugam pasta de tomate diluata cu putina apa si mai lasam 5min la inabusit
adaugam fasolea, amestecam bine si
umeaza sa adaugam 3 litri de apa fiarta, verdeata cea uscata si putin din ce proaspata ,lasam sa fiarba
45min la foc mediu sub capac, sau pana vor fi gata cartofii pe care-i verificati daca sant gata.
dupa 45 min adaugam borsul si sare dupa gust,
lasam sa dea in clocot si borsul este gata,punem capacul si-l lasam macar o ora sa se patrunda gusturile.Adoua zi daca va mai ramane va fi si mai bun.
Dupa o ora umplem farfuria presuram verdeata si savuram.
Pofta buna!
Secretul gustului este fasolea , nu conteza culoarea , soiul ,,dar sa fiarta cat mai mult (pana la desfacerea boabelor) este gatit cel mai des in perioada postului , iar primavara cand apar urzicile se folosec drept vedeata din bors.
Ingrediente:10/portii mari(pentru mai putin injumatatiti ingredientele)
100ml-ulei floare soarelui
1- ceapa medie
3 -sfecle rosii mici(sau 2 mai mari)
1-morcov mare
4-cartofi medii
1/4 - varza proaspata
1kg- fasole fiarta
2linguri-pasta de tomate
500ml-bors acru
1-legatura marar
2 frunze de dafin
1crenguta de cimbru (al meueste este uscat )
cateva fire de leustean( tot sant uscate)
3l-apa fiarta
sare
Intr-o cratita de 6 litri punem uleiul cu ceapa la calit la foc mediu
dupa ce se caleste putin ceapa adaugam morcovul
si sfecla taiata fideluta sau cubulete mici , le calim sub capac 5min
adaugam varza tocata amestecam si le lasam iar 3 min sub capac
apoi cartofii taiati cubulete si frunza de dafin si lasam iar pe 3min
amestecam bine si adaugam pasta de tomate diluata cu putina apa si mai lasam 5min la inabusit
adaugam fasolea, amestecam bine si
umeaza sa adaugam 3 litri de apa fiarta, verdeata cea uscata si putin din ce proaspata ,lasam sa fiarba
45min la foc mediu sub capac, sau pana vor fi gata cartofii pe care-i verificati daca sant gata.
dupa 45 min adaugam borsul si sare dupa gust,
lasam sa dea in clocot si borsul este gata,punem capacul si-l lasam macar o ora sa se patrunda gusturile.Adoua zi daca va mai ramane va fi si mai bun.
Dupa o ora umplem farfuria presuram verdeata si savuram.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu